24 February 2017

Travel Journal: Bercuti di AVANI Sepang Gold Coast

Hello, guys.

Post sebelum ni aku ada berkongsi menegenai bercuti di Pulau Perhentian. Kali ni aku nak kongsi serba sedikit pengalaman bercuti di AVANI Sepang Gold Coast yang terletak di Bagan Lalang Selangor. AVANI ni merupakan hotel yang dibina di atas air. Macam dalam gambar kat bawah ni.

Gambar dari website Luxury Escape

Cantik kan. Macam pokok bentuk rekaannya sesuai dengan nama yang diberi iaitu Gold Coast Palm Tree Hotel Resort. Selama 3 hari 2 malam aku berada kat sini memang best lah. Tempat ni besar dan banyak aktiviti yang dapat dilakukan. Dari pandangan atas nampak sama tapi sebenarnya ada 4 jenis bilik yang berbeza harga kategori Superior, Family Villa, Two Bedroom Villa, dan Three Bedroom Villa. Bilik yang aku sewa yang paling murah Superior (RM 400). Kalau nak tahu harga yang lain, korang boleh tengok website AVANI sendiri. 

Apa yang menarik kat sini ? Pastinya ada swimming pool, spa, gym, golf, wifi, cafe dan banyak lagi. Berbaloi la dengan harga yang ditawarkan. Di sekitar pantai pun banyak aktiviti yang disediakan seperti kayak, giant ball, go-kart etc. Lain-lain yang menarik boleh tengok sunset dan sunrise, serious memang cantik sangat. Gigih aku cycling pagi-pagi semata-mata nak tengok sunrise. Kat sini korang boleh cycling secara percuma. Ada basikal yang disediakan, kalau tengok basikal tu tak berkunci, boleh la ambil dan boleh juga sewa basikal kalau taknak berebut. Hotel resort ni macam satu kampung, so jauh kalau nak balik bilik, jangan risau sebab ade buggy car. Nanti pekerja akan escort kita.

Enjoy the view.

Yang suka bergambar tu inilah tempat yang digemari. Hehe

Perahu bar dibuka pada waktu malam sahaja.

Semua gambar adalah original dan tidak di edit. Gambar ni tepi pantai Bagan Lalang. Nampak AVANI Hotel dari sini.

View sunrise dari balkoni bilik.

Swimming pool.

Bilik yang paling kanan tu gym. Memang best lah, gym pun transparent, so dapat lah tengok view yang cantik sambil exercise. 

Sunrise. Lokasi ni memang cantik sangat tengok sunrise and bila pandang tepi nampak bulan, pandang kiri nampak matahari.

Picture of mine and lovely kiddo.

Kepada mereka yang nak bercuti bersama family, boleh la datang sini. Till we meet again ya.

*aku sangat malas nak edit gambar kasi lagi lawa. Itu semua original dari handphone. Berharap ada kamera yang lagi cantik. Heheh

Sekian.



14 February 2017

Travel Journal: Day Trip to Perhentian Island, Malaysia

Hey, guys.

So, this entry is a major throwback. This happened a long long time ago, about 4 months ago. That was during my last semester break. My friends and I decided to go to Perhentian Island. Actually, I was a little bit busy at that time since I was undergoing my internship. 

Enough intro in English. Let me talk in Malay. Hehe.

Masa tu lebih kurang bulan Ogos 2016, kawan sekolah menengah ajak pergi bercuti. Aku follow sahaja. Najihah (salah seorang kawan) cari la pakej-pakej percutian ke Pulau Perhentian. Kami pilih pulau tersebut sebab itulah tempat paling dekat sekali. You know I was from Besut, Terengganu. Mula-mula decide nak pergi 3 hari 2 malam, disebabkan aku masih lagi praktikal masa tu, so terpaksa lah cari day trip. Paling murah pakej kami dapat RM85 seorang.

Kami pergi berlima sebab lima orang je yang free. Kitaorang sebenarnya berlapan tapi lagi tiga orang agak sibuk. Kami bawa makanan dari rumah sebab nak jimat. (Makan kat pulau mahal 3 kali ganda). Alang-alang pergi satu hari je, tak banyak la kos. Aku tak bawak banyak baju pun. Pakai baju ready nak terjun dalam air terus. Bawa tudung lebih je.

Ready nak snorkeling.
Pakej satu hari dari pukul 8 pagi hingga 5 petang termasuk snorkeling ke 4 tempat sekitar pulau. Selepas tu, kita boleh request mana-mana satu tempat yang kita nak pergi selepas snorkeling. Macam kitaorang pilih Long Beach, lepak kat situ. Kitaorang snorkeling dari pukul 9 sehingga 12 tengahari. Perjalanan dari jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian mengambil masa selama 45 minit.

Gambar ni sekitar Long Beach. Masa ni tengah panas terik tapi we don't care, betul-betul gunakan pakej satu hari untuk bergambar.
Di Long Beach kami makan, solat dan rehat. Aku sarankan tak payah la ambil daytrip, penat dia lain macam. Hahaha. Balik rumah je terus demam.


Jangan lupa bawa sunblock supaya tak burn muka-muka yang cantik. 

Seronok mandi laut
Masa ni dua orang kawan aku dah kepenatan. So, tiga orang aje lah main air. Nak datang sini jangan lupa bawa roti nanti boleh bagi ikan makan dan tengok ikan yang cantik-cantik.


Tiga beg merah jambu. Unplanned.


Kami namakan trip kami kali ini dengan #SweetEscape

Sebenarnya ada banyak gambar view yang cantik-cantik tapi disebabkan dah lama, aku pun tak jumpa dah folder gambar-gambar tu semua. Ini pun main pick je untuk tontonan. Datang sini jangan lupa bawa monopod, tripod, dan GoPro. Boleh ambil gambar lawa-lawa. Hew hew.

Sekian sedikit perkongsian untuk kali ini. Till we meet again ya.