19 October 2014

Aim Your Vision Camp

Assalamualaikum.

Hey guys. Minggu ni blog sedikit terabai disebabkan busy dengan quiz, test and camp. So, petang tadi baru je habis satu kem yang diberi nama "Aim Your Vision." Sampai kolej je terus tidur. Hahaha. Nampak tak betapa penatnya diri ini.

Program ni diadakan di Kem Sri Gading, dalam hutan oke. Selama 2 hari satu malam. Perjalanan dari UiTM Pahang ke Kem Sri Gading dalam 15 minit, jalan kaki. 30 minit kalau ikut laluan lain dan boleh jadi 3 jam kalau tersesat dalam tu. Heheh.

Part yang paling best bila pukul 2.30 pagi kitaorang buat night walk. Mengantuk tu tak payah cakap la. Aku sempat tidur kejap sementara tunggu turn kumpulan aku gerak. So, total dah 4 kali aku masuk hutan. Penat memang penat. Aku pun bengang jugak pagi2 dalam hutan tapi bila program dah habis, bila throwback balik, memang best. Pengalaman hidup yang tak semua orang pernah rasa.


Ramai2 tidur dalam ni. Terbuka je tempatnya. Memang seram mula2 tengok. Teruk benor. Hahaa. Tidur tanpa tilam. Badan semua dah sakit2. Sobs sobs.



Gambar pagi tadi. Kitaorang tak mandi pun. Baju pun tak tukar. Memang tak sempat dan baik tak payah mandi lah. Gosok gigi cukup. Gambar atas ni semua roomates dan lagi sorang roomate tak masuk gambar sebab muka dia tak bermaya gila. Sleepy~ Dan yang baju merah itu saya. Hiks.


Paling suka gambar ni. Hehe. Sebab ada abang senior yang kelakar gila2. Senior yang belah kiri tu. Kanan tu sebaya aku je. Hahaa.


My roomates yang comel. Masa ni tengah tunggu nak buat senaman. Lambat sangat. So, kitaorang selfie sana selfie sini. Hee.


Kat sini segala aktiviti diadakan. Solat, LDK, tidur. Budak laki tidur kat sini. Terbaik. Tidur macam tu je kat tempat terbuka.


Last picture. Kalau ikutkan hati, nak je share semua gambar. Tapi takpe lah. Macam melampau sangat pulak Hehe. Senang2 follow lah insta @nrhzm. Hee. Sempat lagi promote.

So, sampai sini dulu. Jumpa lagi.





13 October 2014

Ujian Ketajaman Penglihatan

Assalamualaikum.

Hey guys. So today I wanna share a game with you. Let us play together ya.




Haaa. Intro bajet speaking kau. Sebelum kelaut, jom cakap malay. Hihi. Jom test korang punya ketajaman pancaindera. Menarik kot game ni. Bukan game sebenarnya. Lebih kepada test mata sendiri.

Klik link bawah ni :

http://106.186.25.143/kuku-kube/en-3/

Then click start button and enjoy !

Lepas tu tengok lah berapa score yang korang dapat. Mine is 30. Hihi. Actually kawan yang share game ni kat whatsapp group. Mesti dah ramai yang try. Saje je kongsi kat blog sebab dah takda modal sangat dah nak update. Hahaha.

So, mengikut yang kawan aku share,

Mata burung : 31
Mata biasa : 21-30
Penglihatan lemah : 15-20
Semoga mata cepat sembuh, haha : 10-14

Ye ke dia punya rank ni. Hahaha, suka hati je. That's okay. Just for fun. :) Enjoy.

Bye.

10 October 2014

Budak Bandar Balik Kampung

Assalamualaikum.

Hey guys. Buat masa sekarang, idea nak update blog memang langsung takda. Tak macam dulu. Hari2 update. Hari ni update, hari ni jugak fikir entri apa lagi nak kongsi esoknya. Sekarang ? Zero.

Yeahh. Sekarang ni kehidupan tak berapa nak stabil lagi. Hahaha. Alasan semata mata. Cuti dah nak habis. Rasa baru semalam raya. Kerja berlambak lagi tak siap. Stress.

So whatever. Yang bestnya dapat sambut hari raya Aidiladha kat kampung satu family. Kakak2 semua balik. Plus ada anak saudara yang comel sangat. Macam Mak Sue dia ni. Hihi. Oke. Perasan je lebih.




Sebenarnya nak cerita pasal anak saudara dua orang yang suka sangat balik kampung. Selalu kalau call mesti cakap nak balik kampung, nak balik kampung. Maklum lah raya puasa hari tu tak balik. Sunyi je aku raya tau. Yang baju biru 2 orang tu anak saudara aku. 


Tengah excited bagi kambing makan. Yang ni kat rumah sepupu. Kat bandar mana nak nampak semua ni. Tambah pulak kakak aku duduk rumah flat tengah2 bandar kat KLCC tu. Hahaa. Tengok bangunan je la kiri kanan.



Kalau kat rumah ada arnab, ayam, kucing, semua budak dua orang tu nak main. Hari2 main tanah. Main air. Stress jugak kadang2. Nakal. Tapi bila takda, sunyi sangat. Biasa la kan budak2. Now, dorang dah balik KL. Sunyi balik la rumah ni. Tambah aku ni anak bongsu. Adik pun takda. Memang bosan sangat.

Setahun sekali je dapat jumpa anak buah kesayangan. Oke. Sampai sini. Sekian.



6 October 2014

Sesi Jawab Komen

Assalamualaikum.

Hey guys. Dah seminggu tak update blog. Huarghh. Stress sangat. Banyak masalah dan busy. Yer busy sangat. So, di kesempatan ini, aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidiladha.

Minggu lepas memang busy sangat2. Dengan kelasnya, dengan report yang nak kena hantar. Kena jumpa lecturer. Ada program setiap malam. Ada meeting. Haaa macam2 lah. Dan sekarang aku kat rumah, cuti seminggu. Tu pun kerja banyak. Nak kena submit sebelum habis cuti. Habis cuti je terus quiz, test bagai. So, cuti ni kena la study. HA HA HA.

Ada komen yang dah lama daripada kakak2 yang selalu singgah blog aku. So. entri ni dibuat khas, sebab nak jawab komen2 tu.



Kak Ana pun tukar url blog juga yer. Mintak maaf sangat sebab Iz tak tahu pasal bloglist tu. Iz punya oke je bila tukar. Yang lama memang dah out. Maybe boleh google, mesti ada solutionnya.

Oke. Yang ni kelakar. Takpe la Kak Nana. Kita mesti pentingkan blog kita je. HAHAHA. Dan Iz dah sihat, dah tak sakit. Yes ! Memang dah cukup bersabar dngan bloglist tu. T_T

Yup. Iz guna simple template. Actually, Iz dah lama tak edit blog. Dah lama tak main dengan coding tu. Kalau ada pun sebab nak masukkan ads, then tukar header. Tu je. Kak Nana jangan putus asa. Kadang2 blogger.com ni ada masalah dia sendiri. Try edit lagi lain kali ye.

Takda apa pun sebenarnya. Blog Iz yang masalah. So, akak jaga blog akak baik2. Jangan bagi ada masalah. Hahaha. Selagi akak tak tukar url, bloglist tu stay je kat situ. Hehe.

Elok sangat lah. Teringin jugak nak ada domain sendiri. Tapi tak faham sangat lah pasal benda tu. Ada bayaran kan ?

Yup. Memang senang je nak tukar. Pageviews tu agak la banyak. Tapi takda la sampai beribu pun dalam sehari. Nak banyak pun bukan senang. Bertahun kot blogging. Maklum lah tak pemes. Tetibe. 

What ! Betul ke pageviews start dari zero ? Oh no ! Kenapa akak tak bagitahu awal2. Sobs sobs. Sedih sangat. Domain tu akak tolong bagi penerangan dulu lah. Kasi Iz faham. Hahaha.

Tak pernah orang jawab komen macam aku buat ni. Hahaa. First, sebab takda modal nak update entri baru. Second. malas nak bukak komen, nak balas kat situ, tak pun nak kena singgah blog akak2, tak sempat. So, sampai sini. Sekian.


28 September 2014

Cara Nak Tukar URL Blog.

Assalamualaikum.

Hey guys. Semenjak dah tukar url blog ni, pageviews menurun gila2. Hahaha. Dari 600++ sehari, kini 12 pageviews only. Hah ?!!! Terkejut aku tahuu. Tapi takpa. Watlek watlek watpis.

So, semalam ada yang tanya macam mana nak tukar url blog ni. Sebenarnya senang je. Nak dijadikan cerita, sebelum ni aku pun tak tahu cara nak tukar url blog ni. Sampaikan dulu masa first2 ada blog, masa tu aku dah ada 73 followers. Aku nak tukar url baru dan aku tak tahu. Ingatkan tak boleh tukar, lepas tu aku padam lah blog lama tu then buat yang baru. Lepas dah buat new blog, baru tahu url boleh tukar. HAHAHA. Sia2 aku delete blog.

So, ni dah kali ke-3 aku tukar url blog. Harap ini yang terakhir. Tukar pun sebab ada masalah dengan bloglist. Masalah betul.



So caranya mudah je. Blogger > Dashboard > Settings > Basic > Publishing > Blog adress. Then klik edit. Lepas tu tukar lah dan siap ! 

Sampai sini. Takda modal nak story banyak2. Jumpa lagi.



26 September 2014

URL Changed.

Assalamualaikum.



Hey guys. Nak bagitahu yang aku dah tukar url blog atas sebab2 tertentu. Antara sebab paling utama, aku punya bloglist ada masalah. Lambat update walaupun sebenarnya aku dah update. Lepas tu takda orang komen entri aku. Sedih tahuu. Hahaha.

So, bagi mereka2, kakak2 abang2 yang letakkan blog aku kat bloglist mereka, mohon jasa baik korang semua untuk tukar url blog aku yang baru www.nrhzm.blogspot.com. Aku akan inform kakak2 abang2 dari masa ke semasa. Memandangkan selepas aku tukar url blog, bloglist semua hilang. Arghhh. Masalah betul. Tapi nasib baik lah aku ingat mereka2 yang selalu singgah tu.

Bloglist akan diupdate kemudian sebab aku tak sihat dan internet macam !@#$%^&*() Sabar je lah menetap di bumi Jengkalifornia ni. Huahua.

Dan bagi mereka yang nak exchange link blog. Sangat dialu-alukan. Kalau berminat boleh komen. Bagitahu kat chatbox pun okey. Dan yang nak follow boleh follow. Dan sila bagitahu, nanti boleh aku follow balik sebab aku memang baik orangnya. Sentiasa support blogger2 lain. Hahaha. Tetibe puji diri sendiri.

Sampai sini, jumpa lagi. Thank you.

22 September 2014

Still I Fly

Assalamualaikum.

Hey guys. Kalau korang perasaan aku punya entri selalu je tak update kat bloglist walaupun sebenarnya aku dah update entri baru. Lulz. Tapi takpa lah. Memang macam tu. Malas nak ambil tahu. Nanti2 oke balik.




Actually entri kali ni nak kongsi satu lagu tajuknya Still I Fly. Salah satu lagu favourite sebab lirik lagunya yang sangat best. Lagu ni nyanyian Spencer Lee. Kalau tak salah, lagu ni sebenarnya sound track untuk satu movie. Movie Planes Fire and Rescue ? Maybe. Tak pernah tengok.

Lirik dia kalau yang aku faham, lebih kurang hidup kita ni tak selalunya kat bawah. Ada masa kita kat atas tapi mungkin kita tak sedar kita kat atas. So, kita jangan mudah give up. Kita kena capai impian kita sebab orang lain tak tahu, kita je yang tahu. Kalau bukan kita yang usahakan semua tu, siapa lagi ? Never letting go, gotta learn to grow, watch me as I touch the sky.




Yang first tu original song. Yang second cover by Macy Kate and Austin Percario. Oke, hidup kadang2 perlukan hiburan, nak berhibur boleh tapi jangan sampai lagha. Peace.

Be brave enough to let go of those who keep weighing you down. Sekian.


20 September 2014

10:09PM Saturday. 20 Sept.

Assalamualaikum.

Sedih. Perasaan aku ketika menaip. Nak balik rumah woi ! Seriously. Dah homesick. Arghh. Lagi 2 minggu nak cuti. Tak sabarnya. Sobs. Em em, sebelum tu nak mintak izin, hahaa, mintak izin nak guna ganti diri aku. Macam dulu2. Oke.

So, kehidupan sebagai seorang pelajar ijazah tahun 1 ni sememangnya bukanlah seperti yang dijangkakan. Haa, tudiaa. Tough. Ya memang tough. Aku study pure physics kot. And you know aku minat Fizik ni sikit je. Tapi kita semua tahu, yang kita nak tak semestinya kita dapat. Yang kita suka, tak semestinya terbaik untuk diri kita.



Kononnya aku nak blogging setiap hari. Hahaa. Tapi tu lah, internet pun speed tak berapa nak oke sangat. So faham2 lah yer. Untuk part 1 ni, setakat ni belajar oke lagi kecuali bila ada experiment. Seriously susah sangat ! Sebab lecturer just bagi tajuk dan kau sendiri yang kena cari procedure. Kena taip semua and bla bla bla. 6 jam kot buat experiment. Dalam 6 jam, 2 experiment. Lepas tu kena present dll.

Yang tak bestnya bila dapat groupmate yang tak membantu sangat. Ermm. Tu je nak cakap sebenarnya. Huahua.

Luahan hati seseorang yang teringin sangat nak balik rumah. Sekian.




15 September 2014

Liebster Award.

Assalamualaikum.

Hey guys. Hari ni I takda kelas. Bahagianya. Hehehe. Suka sangat takda kelas. So, Iz perasan ramai yang tag Iz, Liebster Award and Versatile Blogger Award. Hari ni berkesempatan nak menjawab soalan2 yang diajukan.

*Header baru, tapi malas nak tukar lagi. Hehee.

Mulakan dengan Liebster Award ditag oleh Kak Nadya dan Budak.

Soalan2 daripada Kak Nadya.

1- 5 Fakta tentang diri anda?
  • Anak bongsu.
  • Dah tunang.
  • Degree student part 1.
  • 19 tahun.
  • Garang.

2- Pandai masak tak? Suka masak apa?
  • Takda lah pandai masak sangat tapi boleh la sikit2. Suka masak tomyam dengan sup. Hahaha.

3- Tempat yang paling anda ingin lawati/ kunjungi suatu hari kelak? dan kenapa?
  • Ada dua tempat sebenarnya. Dan biarlah rahsia. Hehe.

4- Da kawen belom? target kawen?
  • Tak kahwin lagi. Target 25.

5- 3 Blogger yang wajib korang follow? *kira inspirasi laa*
  • WanHazel
  • Zyraroxx
  • ShawnRazaleigh

6- 5 orang yang anda percaya dan sayang. selain ibuayah dan adik beradik.
  • Syafiqah Najihah and the gang.
  • Tunang saya
  • Farah Diyanah
  • Fadlan
  • Geng B2-02-01

7- Hadiah paling best paling sweet anda pernah terima?
  • Paling sweet, teddy bear kot. Sebab Iz memang suka patung.

8- Favourite quote ?
  • "Careful and Colorless Life."

9- Kisah yang paling sedih dan buat anda down sangat sangat ?
  • Rahsia.

10-Ayat cepumas ni! Korang sayang aku tak?jeng jeng jeng
  • Sayang sangat. Kak Nadya peramah sangat.

11- Pernah tak rasa menyampah dengan penulisan aku ? *jujur ok. hehe*
  • Tak pernah.

Seterusnya, soalan daripada Budak.

1. Pasukan bola sepak pilihan anda.
  • Tak tengok bola. Hehe

2. Lagu patriotik kesukaan anda.
  • Negaraku.

3. Berikan nama negeri yang anda sedang duduki dan berapa buah daerah yang terdapat di dalam negeri tersebut.
  • Pahang. Tak tahu ada berapa daerah. Bhahaha.

4. Asam pedas berasal dari negeri mana? 
  • Melaka.

5. Dalam banyak-banyak pantun, pantun apa yang paling anda sukai?
  • Pantun Adam punya. Korang tak kenal Adam. K.

6. Kalau celup stoking putih dalam air yang berwarna merah, stoking jadi apa?
  • Stokin jadi basah.

7. Apa yang anda faham tentang "buah cempedak diluar pagar, ambil galah tolong jolokkan".
  • Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.

8. Dalam banyak-banyak negara, negara mana yang mempunyai banyak artis KPOP?
  • Korea.

9. Siapakah yang mencipta blogger.com?
  • Emm. Tak tahu. Bhahaha.

10. Pertahankan blog anda dengan mengatakan bahawa blog anda sangat best dan sebab kenapa ia dianggap best.
  • Blog ni best sebab baru je melancarkan bisnes tudung online terbaru. Hehehe. Jemput singgah lah ye.

11. Apa perasaan anda semasa menjawab soalan-soalan diatas?
  • Perasaan, biasa2 je kot. Hehe

12. Berikan sebarang komen tentang budak yang memberikan soalan diatas. 
  • Soalan oke2 je. Nak komen lain boleh je kan ? Nak komen, Iz ingatkan Budak ni lelaki. Rupanya perempuan. Hahaha.

13. Adakah anda menggunakan google.com untuk menjawab soalan diatas?
  • Tidak.

Fuhhh. Penat gak menaip. Hahaha. Oke. Versatile Blogger Award, next entry. Dah penat. Iz bukan rajin sangat nak menaip panjang2. Hehee. Sampai sini dulu. Akhir kata, Iz taknak tag sape2. Boleh je kan ? Hee.

Sekian.





14 September 2014

tudung4you | Bawal, Shawl, Wide Shawl, Satin dll.

Assalamualaikum.

Hey guys. Sorry sangat tak selalu update blog dan blogwalking. InshaAllah lepas ni Iz akan blogging hari2. Sejam sehari pun oke lah. Tambah2 tengah busy sekarang ni. Buat bisnes la katakan. Fuh ~

So, Iz ada buat bisnes tudung online. Bawal, shawl, wide shawl, satin square, shawl satin, bawal 3D semua ada. Kalau berminat boleh whatsapp 0183995060 / 0179174982. Sebenarnya bukan Iz yang handle semua2 ni. Tolong sikit2 je.


Yang atas ni BAWAL SATIN. RM20 setiap satu include postage.


WIDE BAWAL. RM20 setiap satu include postage.


BAWAL 3D. RM20 setiap satu include postage.


SHAWL CORAK HITAM. RM20 setiap satu include postage.


SHAWL SATIN. RM20 setiap satu include postage.


CRUMPLE WIDE SHAWL. RM20 setiap satu include postage.


WIDE SHAWL. RM20 setiap satu include postage.

Kalau korang berminat, berkenan, nak beli untuk diri sendiri, untuk kawan, untuk mak kakak adik, girlfriend, haa boleh la whatsapp 0183995060 / 0179174982.

Sangat berbaloi. Semua tudung harga RM20 include postage. Kalau beli banyak, boleh dapat free postage, boleh kurangkan harga.

Boleh juga follow instagram kitaorang. tudung4you. Boleh cari hashtag #tudung4you di instagram. Tapi instagram masih dalam proses. So, tak banyak sangat gambar yang diupload.

Kalau nak promote, sangat dialu-alukan. Oke. Sampai sini dulu. Sekian.

9 September 2014

Hidup Baru. Kawan Baru.

Assalamualaikum.

Hey guys. Rindu saya tak ? Hee. Sekarang ni Iz dah start belajar balik. Hari ni takda kelas lagi. Esok baru start kelas. Setakat ni, jadual oke oke je. Ada la masa nak blogging. Hehe. Masalah rajin malas je.

So far, Jengka ni oke la. Selesa. Fakulti pun tak jauh sangat dengan kolej. Tak perlu naik bas. Jalan kaki je. Tapi tapi tapi tetap rindu UiTM Puncak Alam. Paling best kot kat sana walaupun setahun je kat Puncak Alam.

Roomates semua baik2 cantik2 belaka. Satu bilik 6 orang. Iz berempat memang dah plan nak sebilik. So, dapat lah. Walaupun tak kenal. Sebelum ni contact melalui whatsapp je. Hehe.



Roomates kesayangan. Dari kiri, Pika, Solehah, Iz, Aireen, Sherah and Eha. Semua lawa2.



Yang ni masa hari last MDS hari tu. Memang best sangat lah.



Time kembara kampus sempat lagi bergambar. Peace !

Haa. Takda apa pun nak citer. Bilik pun best lah. Tapi tapi.... Bilik air je yang jauh. Hahaa. Paling jauh la. Sebab register awal so dapat bilik nombor 1. Rupanya bilik yang paling jauh dengan toilet. Nasib ler. Tapi takda lah jauh sangat. Oke oke je.

Sampai sini dulu la yer. Nak pi makan sat ! Sekian.


5 September 2014

Malaysia Merdeka 57

Assalamualaikum and Hi !

Hey guys. Ulang tahun kemerdekaan Malaysia yang ke 57 dah lepas dah. Tapi takpa la kan. Nak update jugak. Sebenarnya malam merdeka dah taip entri ni, lepas tu ada kawan call. On the phone lama sangat. Lepas tu terus tak jadi nak update blog. Esoknya tak sempat sebab Iz dah nak register U. So, hari ni baru free. Orientasi dah habis.

Takda apa sangat nak kongsi. Just nak ucapkan Selamat Hari Ulang Tahun Kemerdekaan yang ke-57 buat seluruh rakyat Malaysia.


Saja share gambar ni. Gambar ni Iz yang jadi photographer. Cehh. Photographer kau. Haha. Peace2 tu tangan kawan2 Iz. Tapi yang edit gambar ni, kawan Iz. Cantik kan ?


Gambar ni kawan Iz jugak yang buat. Kawan semua kreatif2. Senang kerja nak update entri, guna kawan punya je. Hehe.


Yang ni Google je. Oke. Sampai sini dulu. Next entri nanti nak update pasal UiTM Jengka. Sekian.



27 August 2014

Koodler

Assalamualaikum.

Hey guys. So, do you miss me ? Ehem. Hari ni nak share dengan awak2 semua satu aplikasi yang memang cun habis. Aplikasi yang diberi nama Koodler.

Koodler application punya rupa lebih kurang macam gambar kat bawah ni. 


Bagi mereka yang suka doodling, painting, drawing etc, boleh lah download kat Playstore. Applestore I don't know 'cause I'm android user. Hehee. Maybe ada je kot.

Istimewanya aplikasi ni sebab free dan ada juga yang kena purchase. Kalau uolls nak lagi banyak effect yang cantik2 kena lah 'buy'. Tapi Iz guna yang free pun dah cun sangat dah. Memang puas hati guna apps ni.


Ni Iz buat sendiri tau guna Koodler apps ni. Simple je. Sebab I tak kreatif sangat. Sobs.


Yang ni pun sama. Najihah tu my friend. Hehe. Saje buat kasi kat kawan and she was so excited !


Yang ni takda apa sangat. Simple one. Kan lagu Rude tengah famous sekarang ni. Hoho. Kalau yang kreatif2 tu mesti boleh create yang lagi cantik. So, jangan lupa try aplikasi ni tau.

Yang Iz buat ni biasa2 je. Korang boleh google imej cantik2 yang dihasilkan melalui apps ni.
Entri pendek je. Tapi sejam kot menaip sebab demam takleh nak fikir ayat2 yang bernas. Hahaha. Oke lah. Sampai sini dulu. Sekian.


25 August 2014

Gift from Sarawak

Assalamualaikum.

Hey guys. Segala urusan nak sambung belajar dah selesai. Alhamdulillah. Pening kepala I tau. Part borang2 je yang dah selesai. Barang2 semua belum lagi. Malas betul. Tak sampai seminggu pun lagi ada kat rumah ni. OH NO !

Bak kata Nabil, watlek watlek watpis. Hehe. Lepas ni InshaAllah Iz akan terus aktif blogging. Tapi minggu pertama dah masuk U nanti taktau la. Mesti sibuk dengan orientasi.

So whatever lah semua tu. Nak kongsi cenderahati dari Sarawak yang cantik sangat.


Tadaa ! Gelang Sarawak. Sebenarnya kawan Iz yang bagi. Cantik sangat. Ada lapan sempena persahabatan kami lapan orang sejak dari sekolah menengah sampai sekarang. Sweet kan ?


Antara muka2 sahabat yang excited dapat gelang dari Sarawak. Hehehe.


Muka sama je. Haha. Sebab Iz takda time ni. Ni pun ihsan dari group whatsapp.


Cantik sangat. Macam kek lapis Sarawak.



Once again.

Yang bagi gift ni nama dia Aqilah. Iz rapat dengan dia masa form 2 and 3. Then, form 4,5 dia pindah MRSM Tumpat. Tapi sampai sekarang kitaorang kawan. Tak tau lah cemana kami berlapan boleh jadi kawan. Secara tak langsung je. Hahaa.

Oke. Sampai sini je. Malas menaip. Sekian.





23 August 2014

Segalanya Mungkin

Assalamualaikum and Hi !

Mula2 nak cakap sorry sebab nak guna ganti diri aku dalam entri ni.

Masa aku tengah taip entri ni, aku tengah badmood gila. Seriously, aku tengah sakit hati. Sebab ? Banyak sangat sebab.

Aku nak mintak maaf sebab tak sempat nak followback, tak sempat nak komen2 blog abang2 kakak2 adik2, tak sempat nak blogwalking.

Aku stress sangat fikir masalah nak sambung belajar. Sampai hari ni tak settle2 lagi.

Aku baru je lepas format balik laptop dan aku lupa nak back up segala bagai file2 dokumen2 penting. So, semua hilang. Hilang ! Termasuk header blog sekali. So, nampaknya aku guna header freebies raya tu sehingga tak tahu bila.

Nak buat header baru memang makan masa. Plus, photoscape photoshop semua HILANG !

Dan, biasanya aku prepare apa2 yang nak dijadikan bahan nak update entri. Ada banyak benda nak kongsi. Tapi semua dah HILANG. Bak kata kawan aku 'nasi dah jadi glucose.'

Sebab tu lah malam ni aku meroyan taip entri cenggini. Hmm. Faham tak perasaan aku cemana ? 

Sedih sangat.


16 August 2014

Applied Science

Assalamualaikum and Hi !

Hai uolls. Oke, as you know tak lama lagi Iz dah nak sambung belajar. Bakal bergelar degree student. Cuti yang 5 bulan berbaki 2 minggu lagi. Hmm, 5 bulan cuti Iz goyang kaki kat rumah je. Hahaha. Gila tak gila. Kawan2 lain ada lah jugak kerja. Well, I memang malas. Hihihi.

19 tahun. Still young and kadang2 bodoh juga. Yeah. That's me. Sebelum tu nak promote asasi. Yang dah lepas SPM, kalau ada rezeki masuk lah Asasi Sains UiTM Puncak Alam. Setahun je belajar. Jimat masa. Tapi kena belajar rajin2 lah. Jangan jadi macam Iz, kadang2 malas. Hehe.

So, untuk degree ni Iz masih lagi jadi pelajar UiTM. Kali ni dapat kampus Jengka.


Hmm. Dapat course Sains Fizik. Mula2 tu sedih sebab ni bukan first choice Iz. Iz tak dapat yang first, dapat yang second. Tapi memang dah bersedia sebab sebelum tu dah sempat mimpi. Mimpi jadi realiti. Hahaha. Sesuai lah dengan pointer 3.33 je. Huarghh. Menyesal gak sebab result sem 1 rendah. Sem 2 belajar sampai tak tidur. Tinggi lah sikit pointer. Dapat back up balik. Bila dah total, tu ler hasilnya. 3.33. Alhamdulillah.

Oke whatever. Belajar memang susah. 1 Sept ni dah daftar. Nak kongsi cerita sikit. Dulu masa sekolah menengah, Iz tak pandai sangat addmath dengan fizik. Memang blur sangat lah. Sampai result SPM pun terbabas 2 subjek tu. Bila kat asasi, math dengan fizik tetibe boleh bawak. Biologi kimia kelaut. Hahaha. End up ambik course yang ada kaitan dengan fizik.

Suka tak suka. Yang penting belajar dulu. Oke. Sampai sini dulu. Jumpa lagi.



15 August 2014

Kad Raya

Assalamualaikum and Hi !

Hey guys. Iz baru je sampai rumah pagi tadi. Weehuu. Actually dah seminggu kat Seremban. Saje jalan2. Sampai je rumah, mak cakap ada surat. Cepat2 tengok dan ada kad raya dalam envelope tu. Hihihi

Sebenarnya memang dah tahu ada sorang akak cantik tu nak hantar kad raya. Tapi kad raya tu dah dibuka. Dah ada orang baca. Tak lain tak bukan, mestilah ayah dengan abang yang baca. Haha. Tak kesah pun.


Oke. Ni dia kad raya daripada Kak Nana Liena. Saje tunjuk address tu. Kot2 ada orang lain nak hantar gift ke. Hehehe. Iz dah lama kenal Kak Nana. Lama tak lama tahun 2013. Tapi rasa dah lama sangat. Masa tu blog ni takda apa pun lagi. Dengan kata lain, takda readers. Syok sendiri. Hahaha. Kak Nana ni la selalu komen2 entri Iz. Komen dia semua panjang2 dan semestinya sangat supportive.

So, korang boleh la kenal2 Kak Nana sekali. Jom singgah blog Kak Nana. Kak Nana ni famous jugak sebenarnya. Dulu dia ada blog lain. Dah beribu followers dia. Lepas tu Kak Nana menyepi. Then, muncul kembali dengan blog baru. Katanya blog lama tu ada something yang orang lain takleh baca. Eh, ke cemana entah. Hihi.



So, ini lah kad raya nya.Cantik sangat. Maaf. Isi kandungan takleh tayang sebab Kak Nana cakap tulisan dia bulat2. Hahaha. Kelakar. Di kesempatan ini, Iz nak ucapkan banyak2 terima kasih kepada Kak Nana. Even tak pernah jumpa, sudi jugak akak hantar kad raya ni. Sayang akak sangat2 lah !

Kat dalam tu ada satu hashtag, #TAKLAMALAGINAKSTUDYSTUDYBETULBETULYABUDAK
Cenggitu panjangnya. Hahaha. Oke sis ! For sure, Iz akan belajar rajin2.

Sampai sini dulu. Nanti next entry nak story2 sambung belajar pula. Sekian.



12 August 2014

Sepi Sementara Waktu

Assalamualaikum and Hi !



Hey guys. Dah 3 minggu rasanya tak update blog. Sobs. Readers please jangan lari. Hehe. Bajet ramai readers. Sorry sangat tak dapat update blog sejak raya hari tu. Well. Raya seminggu dah busy. Ceh. Lama betul beraya. Lepas tu minggu kedua sibuk dengan saudara mara kahwin kenduri semua. Dan sekarang, lagi sibuk.

Lagi sibuk sebab hari ni kan keputusan UPU. So, dah tahu sambung degree mana. Nak tahu dapat mana, tunggu next entry. Tapi, next entry tu tak tahu bila. Plus sekarang memang sangat busy nak uruskan segala macam hal. Borang borang borang semua. Arghh. Seriously part borang2 ni lah yang paling malas.

Di kesempatan ini, nak promote twitter jap. Hee. Kalau ada yang nak follow, follow lah. Nanti boleh mention2 and baca tweet merapu. Sebab Iz memang aktif kat twitter. Hehehe. @_nrhzm. Nanti Iz follow balik. Kalau rindu, boleh follow Instagram. Haha. nrhzm.

Oke. Sehingga berjumpa lagi.

27 July 2014

Bulan


Kalau aku mampu ke bulan
Ku bina istana di atas sana
Tiada lagi peperangan
Tiada darjat jadi ukuran

Kalau aku bisa ke bulan
Ku bisa melihat kebenaran
Tanpa ada yang menyesatkan
Di antara cahaya dan kegelapan

Namun bila aku mampu ke bulan
Ku kan reput keseorangan
Tiada udara yang diperlukan
Menjadi mitos terjulang

Kalau aku mampu ke bulan
Ku kan tinggalkan semua kekalutan
Tiada lagi yang meresahkan
Tiada gusar racun fikiran

Kalau aku mampu ke bulan
Akan ku lukiskan perasaan
Agar dunia buat pedoman
Akhiri pergolakan dan kezaliman.


Hai guys ! Yang atas tu lirik lagu sebenarnya. Just love the lyrics. Hee. Esok dah raya, mesti semua sibuk uruskan persiapan raya. Iz pun sama. Banyak benda nak kena buat ni. Curi masa jap update blog. Malas sangat nak update sebenarnya sebab BLOG TAK UPDATE DALAM BLOGLIST walaupun Iz sebenarnya dah update. Kadang2 tu sehari baru oke balik. Masalah betul.

Whatever. Hahaa.

Oke. Salam Aidilfitri buat kawan2 blogger semua. Mohon maaf dipinta. Salam kosong kosong. :D

Sekian.

23 July 2014

Jus Nanas Special

Assalamualaaikum and Hi !

Hey guys. Raya tinggal lagi berapa hari je. Mesti semua dah excited. Iz pun excited jugak. Raya setahun sekali je kan, so bergembiralah. Heheh. Tapi tak seteruja tahun2 lepas, tahun ni kakak2 Iz tak balik kampung. Mereka takde cuti. Sedihnya. :(

Oke. Rasanya dah lama tak update pasal makanan. Haha. Makan je tahu. Kalau korang nak tahu, ibu Iz suka berkebun. Biasa lah bila umur dah meningkat, mana boleh duduk diam. Anaknya pemalas sangat. Haha. Macam2 lah yang ibu tanam. Antaranya,




Tadaa ! Pokok nanas. Ni sikit je. Ada lagi banyak. Bulan puasa ni makan nanas je. Haha. So, nanas dah ada, Iz ada buat jus nanas special punya.



Ni dia jus nanas sendiri buat memang sesuai untuk berbuka puasa. Iz tak pandai nak dressing2, so letak nanas je kat atas tu. Hahaha. Cara nak buat jus nanas ni simple je.

  1. Potong nanas dalam bentuk kiub.
  2. Masukkan air dalam periuk, masukkan nanas yang dah dipotong.
  3. Masukkan sehelai daun pandan dan sedikit pewarna oren.
  4. Masukkan gula.
  5. Masak atas dapur.

Macam tu je. Heheh. Gula tu ikut suka nak letak banyak mana. Ikut kuantiti nanas yang digunakan. Bila dah masak, sejukkan kejap then tuang dalam gelas dan letak ais. Nak tambah extra kesedapan, boleh blend nanas dan tuang atas jus tadi. Perghh memang best lah. Boleh juga letak nata de coco for extra topping.

Jangan lupa cuba tau. :)