6 January 2019

Ways to Stay on Track (?)

Asslamualaikum and hey guys!

Tahun baru ni aku rasa lebih bersemangat nak update blog. I will spend my time for blogging, I want to back on track, do what I love and appreciate myself more. Dua minggu lepas aku buat keputusan untuk mula ada planner baru. Kali terakhir aku ada planner dua tahun lepas. Lepas tu aku busy dengan final year dan master. So for this year, I will try to be a multi-tasking person. I really miss the good old days where I always a well-planned person.


Untuk berubah menjadi seorang yang lebih teratur, buat kerja on time dan lebih menghargai masa, aku dah beli satu planner baru untuk 2019. I am so happy to go back to my old hobby where I love to decorate my planner, jot everything down about my day etc. My new planner is blue with a white unicorn as you can see on the header. Aku kongsikan sedikit perubahan yang akan aku lakukan pada tahun ini, semoga perubahan ini berkekalan sepanjang tahun 2019 dan seterusnya.

Three things that I believe will keep me (us) on the track and be consistent in my (your) everyday life:-

1. write down your daily goals - so I started to write down my daily goals. For example, I want to recite Al-Quran every day, learn new vocab (reading article from NST), read something related to my study and learn a new fact. I write everything on my planner to make sure I did all those things.

2. mark important events - I used to remember everything but I noticed I am no longer be able to do so. The worst is I forgot my mum birthday last year and I still hate myself for not remember it! So this year I decided to mark everyone birthday, special events, deadline etc. on my journal which I think will help me to stay on track. I believe most people do this anyway, hehe.

Kalau korang ada tips dan tambahan untuk aku kekal positif dan bermotivasi boleh la komen kat bawah, tinggalkan link blog korang sekali sebab dah lama tak blogwalking. Selain planner baru, aku ada beli sticker dan kalendar sempena tahun baru. Aku memang tak boleh tengok benda-benda comel, mesti rasa nak beli haha. Niat nak beli planner je, terbeli benda lain sekali.


Ini lah dia barang-barang yang sempat aku beli. Padahal aku ada banyak lagi sticker, washi tape dari zaman gila ber-bullet journal dulu-dulu. Tapi sebab semua yang kat atas ni murah-murah memang terbeli la. Semua ni aku beli di Shopee. Total RM27.17 postage included. Postage dalam RM5 macam tu, so barang-barang tu dalam RM22 la. Kalau korang berminat boleh je cari kat shopee. Ramai je seller yang jual barang sama. Biasanya aku akan cari yang paling murah sekali + positif review. Bawah ni list barang dan harga yang aku beli.

1. Cute Unicorn Leather Notebook RM9.98 - Ada banyak pilihan, semua comel-comel. Bahagian luar tu fabrik tau, memang kemas dan cantik sangat. Dalam dia pun cantik. Ada bahagian montly, weekly dan daily. Kedai tu claim planner ni untuk 6 bulan je tapi aku rasa bahagian monthly cukup je untuk setahun mungkin bahagian weekly yang kurang. Lagi satu, planner ni kena tulis sendiri bulan tarikh semua tu. Aku memang sengaja beli yang macam ni sebab aku lagi suka tulis sendiri tapi dia dah siap-siapkan kotak untuk kita. Disebabkan aku ni tak kreatif sangat, planner macam ni sangat sesuai. Deco-deco dengan sticker sikit dah cantik 🤣. Spread planner bawah ni, picture credit to seller.




2. 2019 Lovely Kitten Magnetic Calendar RM1.91 - Comel kan kalendar ni? Belakang dia ada magnet senang la aku nak lekat di board meja study. Yang ni pun banyak pilihan. Aku beli satu je, cukup.

3. 45 pcs Daily Life Stickers RM1.53 - Sticker ni aku beli dua set. Aku pilih pattern yang kena dengan kehidupan seharian lah, makeup dan alat tulis. Sebenarnya aku add to cart banyak gila lepas tu tersedar yang aku tengah broke hahaha. Mana tak nya, 45 pcs RM1.53 je guys! Cepat beli sekarang.

4. Infeel Me Masking Tape Bullet Journal RM3.75 - Washi tape ni memang all time favourite aku. Jarang la dapat beli yang besar dan murah macam ni. So aku beli dua, pattern macam kat bawah ni. 



That one yellow sticky note tu free gift, so kind of the seller. Cute sayang nak guna, hehe. Dengan adanya decoration yang comel-comel ni, setiap masa aku duk belek je benda ni hahaha, tak sabar nak makeup kan planner yay! Post kali ni bukan nak cerita sangat pasal cara-cara nak terus istiqamah pun, lebih kepada nak show off aku beli apa HAHA. Kalau korang pun ada bullet journal, boleh la share tips korang, looking forward for it!

Here some of my favourite bullet journal fairies 🌷
🍭 Amandarachlee (I really love her!)
🍭 Studytee (Her voice is everything!)

Use my referral code DIYBO222 to get RM7.00 off of your first purchase! Download Shopee now to enjoy free shipping and the lowest price guaranteed deals! https://shp.ee/a93ehts
Thank you.

❤️ Eizz


9 comments:

  1. Hi, boleh tahu tak link/nama shopee yang jual stickers tu? Comel sangat, rasa macam nak beli jugak 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, saya beli di gaoyidian.my

      https://shopee.com.my/gaoyidian.my?version=90bd588b18abc695a2ab052db4ba07a6

      Semua comel2 kan hehe :)

      Delete
  2. comelnyaaa planner tu, BV dah beli satu buku untuk dijadikan planner tapi cuma ada garis2 je XD

    murah betul washi tapes besar tu, selalunya tengok kat igshop ada jual dalam harga rm7-rm9, memang kena jenguk shopee nie :D

    BV pun suka layan youtube pasal stationeries, notes dan journaling. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, selamat berplanner. Nanti boleh lah share BV punya spread idea :)

      Delete
  3. biasa lama tak order barang2 tu?

    ReplyDelete
  4. notebook bos sy belikan dari korea sampai sekarang satu apapun xda tulis haha
    bagus eizz ni rajin hehe

    ReplyDelete

Drop your comments :)