19 August 2017

Kolej Kediaman UiTM Jengka Pahang (Kolej Tok Gajah)

Hey guys.

So untuk adik-adik yang berjaya sambung belajar, aku ucapkan tahniah dan selamat maju jaya. Post kali ini aku akan kongsikan kolej kediaman di UiTM Jengka Pahang. Sebelum ni dah ada post menegenai Kolej Mat Kilau, boleh klik link bawah untuk baca.


So, kali ni Kolej Tok Gajah pula. Kolej Tok Gajah merupakan kolej baru. Baru je siap tahun lepas kalau tak silap. Aku sempat merasa stay kolej ni masa semester akhir. Untuk pelajar-pelajar baru kebiasaannya akan dapat Kolej Tok Gajah.

Kolej Tok Gajah ada 4 blok (A,B,C,D). Setiap blok ada 10 level. Aku kongsikan sedikit gambar.



Gambar diambil ketika aku tengah rushing nak balik. Hehe. So, gambar kat atas ni kawasan sekitar Blok A. Satu aras aku lupa ada berapa bilik/rumah (?). Dalam satu rumah, ada 4 bilik. Setiap bilik ada 2 katil. Maksudnya satu bilik 2 orang. Dalam setiap rumah ada disediakan pantri, bilik air, ruang tamu, tempat ampaian. Tempat ampaian ni sederhana besar je so aku galakkan korang bawa ampaian sendiri letak di ruang tamu. Jangan la jemur baju basah pula yer di ruang tamu. Ada dobi di setiap blok level paling bawah. Ada 5 washing machine dan 2 dryer untuk setiap blok. Washing machine RM 2.50, dryer RM 2.50. Kebiasaanya aku tak guna dryer, lepas basuh aku jemur di ruang tamu rumah. Kejap je esok dah kering. Tapi kalau korang ada duit lebih, guna je la dryer lagi cepat kan. Hehe.




Susunan katil dan meja belajar untuk 3 bilik adalah sama macam gambar di atas. Ada satu bilik je susunan lain sikit. Sangat selesa, dan bilik pun tak sempit. Kerusi study tu, aku tak suka. Hahaa. Sebab kerusi tu buat aku sakit belakang. So, ada member beli cushion letak kat kerusi tu. Korang boleh la beli cushion sebab kerusi tu kalau nak duduk lama memang azab.



Ini pula almari pakaian setiap orang. Besar dan muat lah nak letak segala macam.


Ini pula bahagian pantri. Ada sinki, ada kabinet kat bawah.


Ada 3 bilik air. 2 shower + toilet, 1 shower sahaja. Ada cermin besar bersama sinki sekali, tak sempat ambil gambar.

Kalau ada apa-apa nak tanya, drop your comment oke. Sekian.


42 comments:

  1. Cantik bilik-nyaaa >< pastilah ramai dan senang tinggal di bilik

    ReplyDelete
  2. cantik dan kemas! kalau baru dibuat memang mana mana students mesti suka tinggal kat hostel tu :)

    ReplyDelete
  3. cantik.. akak memang suka hostel yg uitm sediakan.. conducive untuk student.. tapi, student la kebanyakkannya merosakkan harta benda yang diberi..

    ReplyDelete
  4. hai dear untuk cuti semester kalau nak menginap perlu hubungi siapa ye?

    ReplyDelete
  5. nak tanya, kolej tok gajah ni untuk pelajar diploma ke macam mana ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dear. Diploma degree semua dapat kolej ni kalau perempuan.

      Delete
  6. Akak, kalau fakulti perakaunan... Uitm jengka letak kat kolej kediaman yang mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua pelajar perempuan diploma degree akan dapat kolej ni.

      Delete
  7. Akak kalau pelajar diploma boleh stay kat kolej tok gajah ni sampai habis belajar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes awak. Dulu saya 3 tahun dapat kolej :)

      Delete
  8. akak, kalau barangan elektrik macam iron, kettle, toaster semua tu boleh bawa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh awak. Satu peralatan elektrik ada yuran dia dalam RM10.

      Delete
    2. RM 10 tu kira satu semester ke?

      Delete
  9. Kalau pelajar diploma perakaunan, akan duduk dekat kolej mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang terkini kalau tak silap kolej paling baru Kolej Tok Gajah

      Delete
  10. Pelajar diploma perakaunan akan dapat kolej yang mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kolej baru biasanya, kolej tok gajah

      Delete
  11. Roomate boleh pilih ker?? Atau ditentukan oleh pihak U??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pilih. Biasanya ikut course.

      Delete
  12. Roomate boleh pilih ker?? Atau ditentukan oleh pihak U??

    ReplyDelete
  13. Boleh je kalau awak kawan :)

    ReplyDelete
  14. Pelajar perempuan kena pakai baju kurung atau macammana eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari isnin je pakai baju kurung. Lain2 bebas ikut sahsiah rupa diri.

      Delete
  15. Kalau pelajar diploma pengurusan teknologi pejabat akan dapat kolej yang mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa perempuan akan dapat kolej atas ni.

      Delete
  16. Kalau pelajar diploma pengurusan teknologi pejabat akan dapat kolej yang mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelajar lelaki akan dapat kolej2 lain. Tapi saya tak pasti sama ada sistem sudah berubah atau tidak :)

      Delete
  17. boleh tinggal dekat kolej sampai sem brapa yea ? and mcm mana kalau nak stay kolej sampai habis study . kena buat rayuan atau aktif dalam apa2 aktiviti ?😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dulu 6 sem full dapat kolej. Tak susah pun, kalau ada program kolej, pergi la.

      Delete
  18. Kad matrik pakai waktu class je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya awak. Pakai waktu kelas dan dalam kampus sekali. Lagi2 kalau nak pergi pusat pertadbiran. Lain2 takpa.

      Delete
  19. Kalau pelajar lelaki untuk untuk kursus pra-diploma perdagangan tinggal di kolej mana pula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelajar lelaki saya tak sure. Ada banyak je kolej2 lain. Sebab masa saya habis degree, sistem dah banyak berubah :)

      Delete
  20. kalau untuk pelajar pra dip perempuan akan tinggal di tempat ni juga ke? tq

    ReplyDelete
  21. nak tnye kalau perempuan degree boleh stay smpai tamat pengajian ke mcm mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Senang je dapat kolej asalkan join aktiviti kolej. Selalunya dengar talk or forum je.

      Delete
  22. Kiranya kolej tu mmg mcm rmah la? Dlu ddk matrik tkut mcm blik sane hahaha. Katil ke bilik ke dah ditentukan ke atau pihak u yg tntukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah awak macam rumah sangat selesa

      Delete
  23. kalau pelajar perempuan pra dip perdagangan dpt kolej tok gajah jugak ke? ke lain?

    ReplyDelete

Drop your comments :)