6 May 2013

Help Me

Assalamualaikum..

Awak awak awak semua. Nak mintak tolong. Saya baru je dapat panggilan temuduga Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Ambilan Jun 2013. Hee. Happy la jugak. Tapi takut ni nak temuduga sebab tak ada pengalaman.


So, korang yang ada pengalaman or tips2, boleh la kongsi. Tak tahu nak fikir apa ni. Dah la Bahasa Inggeris. Mesti kena speaking. Tidak tidak ! Saya tak boleh cakap depan orang ramai. Temuduga ni dah la berkumpulan. Senyap lah jawabnya nanti. :'(

Kelemahan diri ni melampau sangat bila time nak cakap2 ni. Kalau tulis je kan senang. Ehehehe. Harap sangat lepas temuduga ni sebab minat jugak nak jadi cikgu. ^_^ Temuduga Tesl dah tak dapat, :( .Tak da rezeki. 

Tapi kan, macam pelik sikit address kat atas tu, apsal Kuala Lumpur. Kuala Besut la. Haha :p Dekat je dengan rumah. :)

Tolong saya. Bagi tips.

Drop your comments. :D

Sekian...


20 comments:

  1. hehe..cuba la dik..peluang jangan ditolak takut nanti menyesal..hoho..cuba praktis kat rumah atau minta tolong jasa kawan2 kita speaking depan diaorang. ^^ dulu muet masa akak stpm pun ada juga test speaking,writing,listening.. memang sepanjang kelas muet,cikgu cuma buat latihan speaking ja buat dalam group ada 4 orang..tapi masa speaking test muet ..,mmg speechless..hoho

    yang penting sebelum masa speaking tu o interview kita kena selalu praktis utk tak mengelabah..kena mula drp sekarang tambah2 adik kan xblh cakap depan org ramai..huhu..

    goodluck yo.. berserah pada Dia..hehe :)

    ReplyDelete
  2. @Nana Liena Ye la kak. Sy ni memang gabra melampau. Haha. Dah try practice sikit2. Tp takut la, nak kena tahu isu semasa. Habuk memang tak tahu la. Hehehe

    ReplyDelete
  3. @Norhaizam Mustaffa sama la..ahha.. memang cepat mengelabah..tapi kena cool dan yakin baru semuanya berjalan lancar..jangan takut2..kena belajar tenangkan diri perlahan2.. (*kita nasihatkan orang tapi sendiri pun ting tong..heee.. )

    kena yakin boleh..mesti diri nanti tenang..tak gelabah..jangan risau la..hehe

    ReplyDelete
  4. @Nana Liena Hahaha. Thanks akak bagi nasihat. Akak pun kena yakin boleh jugak. Hehe

    ReplyDelete
  5. akak pun tak pernah interview :) tapi nasihat akak, mulai sekarang banyak praktis cakap English depan cermin.. perlahan-lahan latih diri.. jangan cepat gabra ;)

    all the best! baca bismillah banyak2!

    ReplyDelete
  6. @Haruno Hana 하나 Oke akak . Tapi bila cakap depan cermin terasa nak gelak sorang2. Hahaha

    ReplyDelete
  7. Oke jugak aein cakap depan cermin..haha..bia lah orang nak oyap kure segar pom cakap ngn cermin..yg pentim aein twu gpow hp aein wat oke..wat nota hafal..bayangkan aein duk cakap tuw depan orang rama..and set in mind "aein boleh" yeahh!chaiyokkk!

    ReplyDelete
  8. Wah..dah kuar ke keputusan maktab ? Bukan Jun ke keluar ? Anyway , tahniah laa .. Keep it up ! Its so k . U just practise infront a mirror .. ahahah

    ReplyDelete
  9. @Ms Fiqstie Dah kuar dah. hari ni la. hehe. Thanks :)

    ReplyDelete
  10. gudluck aein. buat yang terbaik, jgn gabra2 taw. baca doa bebanyak. senyum selalu untuk hilangkan rasa gugup. jgn tunjuk muka gabra sangat. buat cool ja walaupun memang ketaq habis. heheheh. alia tak reti nak bagi tips, hehehex >.<

    ReplyDelete
  11. best of luck ain . do ur best kayy . senyum jee untuk kurangkan nervous tu . In Shaa Allah , rezeki Allah ada di mana2

    ReplyDelete
  12. @Alia Erfani Thanks Alia. Nanti kita nak senyum je. Hehe

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah. . :) sma la kita. .nk brckp kt public punyalah ssh. .hehe. .tp slalu2 ckp ngn cermin aggp cermin 2 org. . hehe:D

    ReplyDelete
  14. tahniah . perkara paling penting ialah confident . tapi ingat jangan terlebih confident . banyakka membaca isu-isu semasa. baca juga senarai nama menteri2 dalam kabinet malaysia. kalo disuruh disscus dalam kumpulan jangan senyap dan jangan concer pulak discussion tu . tu je yang dapat saya beri .. btw good luck k !!!

    ReplyDelete
  15. @Fieyfiey Luvers Menteri ? Aiyakk. Tak tahu tak tahu. Kena banyak study ni. Thanks :)

    ReplyDelete
  16. Ayoob ain..hehe..sekarang kan latest isu Pru13..tak tahu la kalau2 dia ada tanya soalan..huhu..tapi penting juga ambil tahu..mana la tahu dia nak tanya pasal kenegaraan pulak..

    ReplyDelete
  17. @Nana Liena Kalau tanya nama perdana menteri xpe. Kita tahu. Kalau tanya yang pelik2, susah la nak jawab, Tambah kalau speaking. Hahaha

    ReplyDelete

Drop your comments :)