Hey guys. Bertemu kembali kita pada hari ini dalam segmen sembang merapu. Hehehe. Just joking. Kita dah pun masuk fasa pertengahan bulan Ramadan. So berbalik kepada mission aku yang kononnya nak belajar masak dalam bulan puasa ni, apa je yang aku masak. HA HA HA.
#ShareRamadan
Tadaa ! Aku belajar masak onde onde or ondeh ondeh or buah melaka. Since my mum suka sangat makan makanan yang manis2 and lebih kepada traditional food, tak salah rasanya aku belajar masak kuih ni. Nanti kalau Ibu nak makan, adik boleh buatkan. Yeah. Adik. Anak bongsu la katakan.
So here aku nak share resepi cara nak masak kuih onde onde ni. Resepi ni daripada Ibu tercinta.
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung beras pulut
- 2 sudu tepung gandum
- Sedikit pewarna (Hijau)
- Sedikit garam
- Sedikit air kapur masakan
- 2 helai daun pandan
- Sedikit air
- Gula melaka
- Kelapa parut
Cara nak masak, first daun pandan tu blend bersama air sebab nak dapatkan warna hijau. Kalau taknak boleh guna pewarna je. Then semua bahan2 kat atas kecuali kelapa parut dan gula melaka, gaulkan bersama sehingga campuran tu jadi doh. Bila dah sebati bersama, boleh la mula bentukkan mereka jadi bulat2 kecil. Then jangan lupa masukkan gula melaka yang telah dipotong kecil. Masukkan ke dalam bulat2 tadi.
Sementara tu, didihkan air dalam periuk. Bila dah mendidih tu boleh la masukkan bulat2 tadi. Dan tunggu sehingga masak. Lepas dah masak, gaulkan bulat2 bersama kelapa parut. Jangan lupa letak sedikit garam dalam kelapa parut. Then jadilah kuih onde onde special.
Dah siap pun. Aku rasa macam buat rancangan memasak pulak. Hahaha. Tak tau la orang faham ke tak. Ada ke yang nak intai resepi aku ?
Oke. Sehingga berjumpa lagi. :)
#PrayForPalestine
amboii rajin btl buat kuih. akak tak rajin laa. alahaii
ReplyDeletedulu ibu pena ajar buat kuih ni.. kuih ni kira paling senang bt tp tuulaa xigt resepi dann tak rajin! hahahaha
rajin masak lauk je.. hikhik
Oke la tu kak rajin masak lauk. Hehe :) Lauk tu yang penting. Kuih2 ni sampingan je. Hahaha
Deletehehehe.. bole la,, nak mahirkan masak lauk ponn lama.. berbulan2 akhirnya expert laa jugak.. walaupon tak expert mane ponn . hahahaha =p
Deletenyum, mesti sedap kan. hehe.
ReplyDeletewaaaa.... thanks for sharingg.. hihi..
ReplyDeletepray for gaza :)
wah wah!!! bagus ni.
ReplyDeleterajin2 memasak ye ;)
Teringat pulak onde-onde semalam.. byk yg xhbs.. hehe
ReplyDeleteyiii sedapnya... bila masuk azan je baca doa terusngap yang ini rasa best je gula melaka cair dalam mulut .nyumsss ;p
ReplyDeletewahhh rajinnye Eizz buat onde onde ! hehe
ReplyDeletesalam ramadhan :)
Hello Assalamualaikum...
ReplyDeleteWah kalau Eizz menyebut kue ini dengan nama ONDE ONDE. Kalau di kampung halamanku, ini disebut KLEPON.
Onde-onde di kampungku, lain dengan onde-onde Eizz, seperti roti goreng tetapi dalamnya berisi kacang hijau atau biji kecambah.
Salam kenal, PRAY FOR GAZA
wuiihhh manttaaapp neh onde-ondenya jadi ngiler hihihi
ReplyDeletewaaa. .antara faveret sy nie.. :D
ReplyDelete