24 April 2013

IPTA, Matrikulasi, UniKL

..Assalamualaikum..



Dear sweetie and hensemy. Aku kompius giler, tak tahu nak buat keputusan. Huhh, susah jugak kalau nak fikir hal sambung belajar ni. Memang tak habis difikirnya.

Sebenarnya aku dah dapat tawaran ke UniKL. Hari tu kawan aku yang tolong isikan borang permohonan UniKL ni untuk aku. Cikgu2 cakap UniKL ni oke sebab kepunyaan MARA. Aku pun macam oke la, aku try. And bila tawaran diterima, aku tak tahu nak buat apa, patut ke pergi ? Bila cakap dengan kaunselor, dia cakap better aku pergi. Lagi pun aku dapat Foundation in Science and Technology- Engeneering. Memang aku minat gila la kan nak belajar engeneering ni. Kononnya masa kecik2 dulu, bila cikgu tanya cita2, konpem aku jawab 'arkitek'. Kelasss :p

Bila aku dah selesai segala urusan, bayar duit 50 hingget, pos surat terima etc. Kakak aku tak setuju aku pergi. Dia cakap "adik belajar jadi doktor je lah." Hehh ! Tapi aku dah selesai segala urusan. Apa ni apa ni. Fikiran mula bercelaru. Mak aku ikut je apa aku nak. Walaupun mak lebih suka kalau aku jadi 'cikgu' je. Katanya, mudah. Ha ha, mudah la sangat.

So, aku decide pergi sekolah, jumpa cikgu2 yang mengajar aku. Aku tanya segenap cikgu dan hampir kesemua cakap, aku ni tak sesuai belajar engeneering. Hoho. Oke fine. Habis tu apa yang sesuai ? Cikgu cakap tunggu IPTA je la. Sambung asasi Sains. Maybe aku dapat sebab result SPM aku cam oke la. Mentang2 la aku ni kecik skinny, tak sesuai pulak belajar engeneering. 

Aku dah buat keputusan, aku nak tunggu je IPTA, harap2 aku dapat. Jangan kacau keputusan aku lagi. Aku dah ikut cakap semua orang. :p Kalau dapat Matrik pun, aku tak pergi kott. Stress kepala hotak fikir semua ni. Adehh -___-

SEKIAN.. 


23 comments:

  1. eh..adik dah minat engineering..dapat pulak offer from unikl..masuk la.hehe.. :)peluang datang sekali ..buktikan aja pada kakak tu..as long ibu redha inshaAllah la semua akan berjalan lancar..

    ReplyDelete
  2. sabar je lah. buat apa yang awak suka bukan atas kehendak orang lain. gudluck wit wateva ur choice. chaiyoookk dear^^

    ReplyDelete
  3. wa tahniah ye. . :) sy pun tgh tggu2. . :D

    ReplyDelete
  4. @Nana Liena Sokay la kak. Minat boleh dipupuk. Asalkan dpt puaskan hati semua pihak :)

    ReplyDelete
  5. @❤ Si Budak Vanilla ❤ Thanks awak. Doakan awk dapat yang terbaik !

    ReplyDelete
  6. Insyallah dapat tuw..result kan gempakk :D gud luckk ..amin..

    ReplyDelete
  7. minat engineering ?
    dulu amik sains teknikal ea ?

    ReplyDelete
  8. @syahirahyup ! minat sgt. dulu amik sc tulen jak.

    ReplyDelete
  9. ye ke ? pelik pulak. ahaha
    sya pun amik sns teknikal.tp mcm tak ok la engineering ni.

    papepun, good luck ya.
    harap dpt UPU tu.
    amik course yg Aein nak =D

    ReplyDelete
  10. @syahirah haha. engeneering kene study kuat. yup mohon upu :)

    ReplyDelete
  11. gud luck=D sy doakn awk dri jauh je . all the best =)

    ReplyDelete
  12. buat keputusan ikut apa yg kita suka :) kalau minat IPTA, pergi mana.. sbb akak tak nak ada yg menyesal.. parents akak ikut akak aje, sbb taknak akak jd mcm anak kawan abah akak yg menyesal tolak medik Russia sbb mak ayah tak bagi.. last2 tak dapat buat medik kat Malaysia pun.. lambat la sikit sambung mengaji.. :)

    istikharah jangan lupa :)

    ReplyDelete
  13. just an advice for u my dear :)
    ikut minat adik apa adk suka.sesuai atau x, bukan ikut pd size badan. kalau usaha,yg xsesuai akan jd sesuai. kdg2 kalau ikut sgt ckp org, susah jugak coz hati kita xsama dgn org lain. istikharah. Allah tahu apa yg terbaik utk kita semua. trust me, kalau adik xtetap pendirian, nnt kalau dpt offer matrik atau IPTA pown, adik akan tetap mcm ni. pening kepala xtau nak terima atau x. sebab setiap org beri lain pendapat. tetapkan hati. :)

    ReplyDelete
  14. alahai.. saiz badan bukan ukuran utk jd engineer.. adik kena pilih apa yang adik suka, minat dan boleh pergi... bab belajar, xada istilah senang.. kalau belajar ni senang, semua orang boleh skor.. tapi kalo susah sgt, confirm2 xboleh skor.. belajar kat mana-mana pun, sama je.. just kalau dapat lecturer yang buat kita sesak kepala otak, nasib la.. huhu..
    adik mcm akak la.. mak suruh amik cikgu sebab senang! erkk.. sorry.. belajar mungkin pandai sikit, tapi mengajar, kureng.. tak nak rosakkan anak bangsa..
    akak2 suruh amik farmasi la, doc la.. pernah la cita2 jadi doktor, tapi, bila fikir all 5 years masa kat sekolah menengah, subjek apa yg aku sgt skor, and i came up be an engineer student.. :)

    ReplyDelete
  15. @Haruno Hana 하나 Kak Hana thanks bagi support. Parents pon ikut je ain nk sambung apa. :)

    ReplyDelete
  16. @cik didiey Ye akak. Adik dah tetapkan pendirian nak sambung asasi sc je. Adik harap tu yang terbaik untuk adik. :) Thanks for the advice.

    ReplyDelete
  17. @Cik Arina Sy pon doakan awk jgk. Smoga awk pun dapat sambung jugak. =D

    ReplyDelete
  18. @Nurul Farahizzati Wah ! Akak amik engeneer ea ? Nampak best je. Nanti la ain fikir2kan balik. Thanks akak :)

    ReplyDelete

Drop your comments :)